Tänään 30.9. nimipäivää viettävät Sorja, Sirja ja Roger
(SVK:n tiedotteita, tuloksia, raportteja, piirin tiedotteita ym. Päivitetty 15.08. -23 )
Toimikunnat:


KeskustelufoorumiMorripilkin SM-kilpailu 7.3. Säkylän PyhäjärvelläLounais-Suomen Vapaa-ajankalastajapiiri oli hakenut ja saanut morripilkinnän Suomen mestaruuskilpailujen järjestämisoikeuden. Kilpailuajankohta oli 7.3. 2010 ja paikkana tuttu Loma-Säkylän lähialue. Kilpailujen järjestelytoimikunta teki kilpailua edeltävinä päivinä melkoisen urakan auraten kulkuteitä sekä merkiten kilpailuruudut eri sarjoille.
Kilpailupäivän aamu valkeni kauniina ja odotettavissa oli lämmin päivä, mikä olisi ainakin kilpailijoille mukava lisämauste kilpailuun. Ei tarvitsisi palella, vaikka osaavathan kilpailijat toki pukea itsensä monituntista tapahtumaa varten. Samoin, ruutuvalvojat uskoakseni tervehtivät aurinkoista säätä mielihyvin. Kilpailijoita oli ilmoittautunut 132 joista 129 ilmaantui paikalle.

Ennen kilpailun alkua sen johtaja Veikko Meskanen toivotti kilpailijat tervetulleiksi, jonka jälkeen allekirjoittanut sai kuulutusvuoron. Luettiin kilpailijoille kilpailun säännöt ja tarkennettiin joitain keskustelua aiheuttaneita kohtia. Äänentoistolaitteet olivat Kaija ja Jukka Tanhuanpään paikalle toimittamat ja täyttivät kuuleman mukaan paikkansa hyvin.

Kilpailusta tiedottaminen lienee onnistunut, päätellen monilukuisen lehtiväen paikalla olosta. Muutamaa satakuntalainen sanomalehti oli edustettuna, eli kilpailulle saatiin sille haettua mediajulkisuutta hyvinkin kattavasti. Edustettuina olivat ainakin Satakunnan Kansa, Länsi-Suomi ja Alasatakunta. Kilpailua edeltävänä päivänä Satakunnan radio uutisoi kilpailusta piirin tiedottajalle tekemänsä puhelinhaastattelun muodossa.

Kilpailu tapahtui kahdessa kahden tunnin jaksossa, joista ensimmäinen alkoi klo 10.00 ja päättyi siis klo 12.00. Aloitus- ja lopetusajat saatiin kilpailijoiden ja ruutuvalvojien tietoon kuuluttamalla kilpailuaika. Aloitus viittä minuuttia ennen varsinaisen kilpailun alkua päästämällä kilpailijat ruutuihin. Klo 10.00 kuulutettiin lupa aloittaa. Loppukirin aika varttia ennen jakson päättymistä ja lopetus tietenkin ajan umpeuduttua, tasan kahdeltatoista. Ensimmäisen jakson kuulutus ei ollut ihan äärimmäiseen kolkkaan kuulunut selkeästi johtuen pienestä vastaisesta tuulen vireestä, mutta muiden lopettaessa osasivat sitä kuulemattomatkin lopettaa. Fiksua porukkaa.

Ensimmäisen jakson punnituksessa tapahtui valitettava tekninen kömmähdys ja sen seurauksena miesten, naisten ja naisveteraanisarjojen tulokset jouduttiin mitätöimään. Kilpailun tuomaristolla ei ollut muuta vaihtoehtoa tilanteen ratkaisemiseksi ja päätös oli mielestäni oikea ja hyvin perusteltu. Ihmeteltävän ymmärtäväisesti kilpailijat suhtautuivat tapahtuneeseen, vaikkakin erittäin valitettavaan. Tiedän ainoastaan yhden kilpailijaparin poistuneen tuohtuneena paikalta, suututtuaan järjestäjän kömmähdykseen.
Saisiko sellaista tapahtua SM-tason kilpailussa ei anna enää aihetta miettiä, mestarit saatiin leivottua joka tapauksessa jokaiseen sarjaan.

Tauolla Loma-Säkylän keitto- ja lounaspöytä oli ahkerassa käytössä kilpailijoiden ja toimitsijoiden tankatessa toista jaksoa varten
.
Toinen jakso alkoi parin tunnin tauon jälkeen klo 14.00. Kun ensimmäinen jakso oli kilpailtu rannasta katsoen vasemmalla, kilpailtiin jälkimmäinen jakso rannasta katsoen oikealle merkityllä kilpailualueella. Ensimmäiseltä jaksolta tuttuun tapaan kilpailijat saivat tietää kilpailuajan kuulutuksella ja loppukiri alkoi varttia ennen jakson päättymistä. Jakso päättyi klo 16.00 ja
nyt punnitus sujui kuten pitikin. Sen jälkeen kilpailukansliassa alkoi kuumeinen lopputulosten laskeminen. Yllättävän nopeasti rutinoitunut tuloslaskenta sai työnsä valmiiksi ja päästiin palkintojen jakoon. Suomen mestarit löytyivät jokaiseen sarjaan, miten muutenkaan, vaikka kolmen sarjan mestaruus ratkesikin ainoastaan yhden jakson perusteella. Se tuskin mestaruuden arvoa himmentää, näin ainakin uskon. Palkinnot ja mestaruus- kuten muutkin mitalit jaettiin, jakajana Veikko Meskanen, onnettarenaan Leena Alitupa ja Vetikon Jaana kuvasi jokaisen sarjan palkitut yhteispotrettiin.

Palkintojen jaon jälkeen Loma-Säkylän piha-alue tyhjeni nopeasti kilpailijoiden sekä järjestelykoneiston suunnatessa matkansa kohti kotia. Osalla matka vei varmaan hieman pidempäänkin. Muutamat kilpailijat olivat saapuneet melko kaukaa Suomen mestaruus houkuttimenaan, mm. naisten sarjan mestari edusti Saarijärven Kairaa. Muiden sarjojen mestarit löytyivät hieman lähempää, vaikkakaan ihan kotikenttäetua ei yksikään mestari päässyt hyödyntämään.
Järvi oli saaliin suhteen hyvinkin kitsas, Useimman sarjan mestaruus tuli alle kilon tuloksella, mitä itse hieman ihmettelin. Tosin, paksu lumikerros on pitänyt järven koko talven pimeänä ja kalat ilmeisen passiivisina.

Kaikkiaan monivivahteinen päivä, sään osalta ensimmäisellä jaksolla lämmin, mutta toisella auringon painuessa lähelle taivaanrantaa jo hieman viileämpi.
Punnituskömmähdys herätti vilkkaan ”moitinnan” piirin nettisivujen Vieraskirjaan, mutta mielestäni turhaan. Syyllistä tai syyllisiä tapahtuneeseen on turha jälkeen päin etsiä. Tapahtunut, mikä tapahtunut.
Muuten järjestelykoneisto onnistui mielestäni hyvin, vaikka yhtenä sen ”rattaana” saatan olla hieman jäävi arvostelemaan kilpailun kulkua, varsinkin niiden järjestelyjen osalta.

Näin siis pääpiirteissään morrin SM-kilpailuissa armon vuonna 2010. Kuvat sarjojen voittajista löytyvät SVK:n kotisivuilta.

Ilkka Lehtinen
© 2007 Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiiri ry