Tänään 26.3. nimipäivää viettävät Manu, Immanuel, Manne, Immo ja Emanuel
(SVK:n tiedotteita, tuloksia, raportteja, piirin tiedotteita ym. Päivitetty 10.03. -23 )
Toimikunnat:


KeskustelufoorumiNaistoimikunnan koulutuspäivä Loma-Säkylässä 22.9.2012
Piirin Naistoimikunta järjesti naisjäsenilleen koulutuspäivän otsikon ajankohtana. Kouluttajiksi oli kutsuttu Jaana Vetikko SVK:sta aiheenaan kalankäsittely ja kalaruoat. Piiriorganisaatiosta olivat paikalla Juha Riihimäki aiheenaan erätaidot sekä allekirjoittanut aiheenaan lähialueen kalastusmahdollisuudet.
Tilaisuus oli vetänyt ilahduttavan mukavasti väkeä, eli yhteensä parisenkymmentä aiheista kiinnostunutta naista oli saapuvilla.

Alun perin oli tarkoitus järjestää tilaisuus siten, että Jaanan osuudella oltaisiin käsitelty kaloja – myös ns. roskakaloja, joita ei edes ole -, mutta myös valmistettu joitain eksoottisempia kalaruokia. Paikkaa, joka olisi tarjonnut ko. mahdollisuudet ei tilaisuuden lyhyen valmisteluajan puitteissa löytynyt, joten päivä jouduttiin viemään läpi teorialuonteisena.

Alkuun Jaana kävi läpi nuo tämän päivän melko yleiset audiovisuaaliset ongelmat – videotykki ei suostunut toimimaan -, jonka jälkeen hän kertoi näyttävänsä kuvat ainoastaan tietokoneensa näytöltä. Siltäkin kuvat toki näkyivät, mutta pienempinä. Istumajärjestystä tiivistettiin, jonka jälkeen läsnäolijat saivatkin sellaisen ”rautaisannoksen” kalankäsittelyä sekä erilaisten kalaruokien valmistusta, ettei paremmasta väliä. Vajaa parituntinen vierähti erittäin mukavasti Jaanan asiantuntevaa ja kiinnostavaa esitelmöintiä kuunnellessa. Väliin aihe aikaansai melko vilkastakin keskustelua, joka oli myös yksi päivän tarkoituksista.


Kuvassa Jaana kertoo jotain kiinnostavaa. Tietokoneen näytön kuva erottuu hivenen pienempänä kuin takana näkyvä valkokangas, jolla kuvien piti ensin näkyä


Jaana oli myös varustautunut kuin ”Turkin sotaan”, eli erilaisia kalankäsittelyssä tarvittavia välineitä oli tutkailtavana, mutta myös ostettavissa, jota mahdollisuutta muutama käyttikin. Erilaisia veitsiä oli sellainen arsenaali, että vähäisempi puukkotehtailija saisi olla määrästä kateellinen. Myös laadusta. Teroituspuikkoja oli näytillä niin hyviä, kuin vähemmänkin hyviä. Jälkimmäiset lähinnä siksi, että ostaja osaisi kiertää ne kauppojen hyllyjä kolutessaan. Lisäksi kalapiikkejä, -saksia ja erilaisia teroitusvälineitä – puikkojen lisäksi – niin, että varmasti jokainen olisi löytänyt niistä mieleisensä
Kalankäsittelykirjallisuuttakin oli tarjolla ja muutama kirjakin vaihtoi omistajaa.


Läsnäolijat Lienevät kuulleet jotain mukavaa


Erilaisia erittäin kiinnostavia ja varmasti totutuista poikkeavan makuisia kalaruoka- ja marinadireseptejä käsiteltiin Jaanan esitelmän aikana lukuisia. Harmi vaan, ettei niitä kyetty valmistamaan ja maistelemaan. Toivottavasti seuraavalla kerralla löytyisi paikka, jossa niitä voisi myös tehdä.

Jaanan mittavan, selkeän ja yksityiskohtaisen esityksen jälkeen nautittiin lounas ja vedettiin hieman henkeä.

Tauon jälkeen oli allekirjoittaneen vuoro. Erilaisten yhdistys- ja henkilökohtaisten kiireideni takia olin valitettavan huonosti valmistautunut. Lisäksi kun olen erittäin kokematon kouluttajana/esitelmöitsijänä, onnistuinkin mielestäni harhautumaan kalastuspaikoista sen verran kauas ”metsään”, ettei osuudestani ole paljoa kerrottavaa. Eurajoen nykykunto likaviemärinä tuli jotenkuten käsiteltyä, mutta eipä juurikaan muuta. Lieneekin lopulta ollut helpotus kuulijoille, mutta varsinkin itselleni, kun viimein pääsin kahlaamaan osuuteni jotenkin kompuroiden läpi.

Riihimäen Juhan aiheena olivat erätaidot, tarkennettuna ajankohtaan erittäin hyvin sopiva sienten kerääminen. Hän oli varustautunut keräämillään muutamilla sienillä, joista riitti keskustelua melko vilkkaasti. Lisäksi hänellä oli monisteita jaettavanaan, joista selvisi ainakin yleisimpien ruoka- , mutta myös ei-ruokasienten ominaisuudet. Kokeneen sientenkerääjän ”vakaalla rintaäänellä” hän kertoi tunnistavansa useimmat keräämänsä ruokasienet maistamalla, mikä lienee ollut myös useimmille läsnäolijoille tuttu tapa.
Sientenkeruun ohella Juha sivusi myös metsässä samoilemiseen kuuluvaa marjanpoimintaa, jota ilmeisesti jokainen metsässä syksyisin liikkuva harrastanee. Kuka enemmän, kuka vähemmän.


Riihimäen Juha oli varustautunut jopa hirvikärpästen varalta


Kaikkiaan reilu nelituntinen tilaisuus lienee ollut suurimmalta osaltaan läsnäolijoille melkoisen antoisa.
Kun lisäksi saatiin nauttia niin tulo- kuin lähtökahvitkin – lounaan lisäksi -, uskaltaa kai sanoa, että päivän olisi voinut huonomminkin viettää.

Kiitos päivän onnistumisesta Tanhuanpään Kaijalle, joka vastasi järjestelyistä.


Ilkka Lehtinen
© 2007 Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiiri ry