Tänään 29.11. nimipäivää viettävät Aimo ja Edgar
(SVK:n tiedotteita, tuloksia, raportteja, piirin tiedotteita ym. Päivitetty 27.11. -22 )
Toimikunnat:


KeskustelufoorumiKalakummit

kummit.jpg - 49521 bytes Kalakummitoiminta Lounais-Suomen alueella on alkanut vuonna 1988 Nuoriso Kalastaa kampanjan merkeissä, jossa opastettiin ala-asteikäisiä eri kalastusmuotojen puitteissa. Toiminta jatkui valtakunnallisen kampanjan - Koukusta keittiöön - merkeissä vuonna 1993, jossa opastettiin yläasteikäisiä kalan käsittelyssä ja kalaruokien valmistuksessa. Alkuperäinen kampanja sai jatkoa 1998 Kaverin Kanssa Kalaan kampanjasta, ja samainen toiminta on edelleen voimissaan, joka toisen vuoden ollessa kampanjavuosi. Pääasiallinen kohderyhmä toiminnassa on ala-asteikäiset, joille opetetaan erilaisia kalastusmuotoja. Kaikissa mainituissa kampanjoissa työn ovat tehneet lukuisat alueen vapaaehtoiset kalakummit.

Kalakummitoiminta on jatkunut alkuvuosien eri kampanjoiden siivittämänä ja eri tahoja on lähestytty mm. kirjein, joissa, kerrotaan kummien erikoisosaamisesta, mm. kuka on kesä- tai kilpaonkija, kuka taas perho- tai heittokalastaja, tai kuka vetouistelija ja niin edelleen.

Kummitoiminta on suunnattu erityisesti nuorille, jotka ovat kiinnostuneita kalastuksesta ja muutenkin luonnosta. Kummit ovat esimerkkinä ja nuorten apuna kulloisessakin tapahtumassa, olkoon kyseessä sitten leiri tai jokin vastaava. Toki kalakummit toimivat myös vanhempien kalastajien apuna, sikäli kun tarvetta ja kysyntää on.

Kalakummit käyvät - ovat käyneet luonnollisesti myös tähän mennessä - kouluissa, päiväkodeissa, 4h-kerhoilla, seurakuntien leireillä, kalastusseurojen kerhoilloissa, messuilla ja viimeksi vuoden 2006 Silakkamarkkinoilla. Luonnollisesti kummit ovat olleet läsnä eri seurojen ja entisten kalamiespiirien leireillä.
Eri tahojen kummikäynnit on räätälöity yksilöllisesti, kulloisenkin pyytäjän tarpeiden mukaan, ja tapahtuman koosta riippuen kalakummeja pyritään aina saamaan liikkeelle riittävä määrä.
Kalakummit ovat vierailleet kouluissa tekemässä kalasta ruokaa, jota koululaiset ovat uskaltautuneet - miksi eivät olisikaan - myös syömään ja sellaiset tapahtumat ovat olleet erityisen mieleenpainuvia. Niin kummeille, mutta luonnollisesti myös koululaisille.

Mistä nämä kalakummit sitten tulevat? Monista eri urheilukalastusseuroista ja ovat pääosin aktiivisia eläkeläisiä tai vuorotyössä käyviä työikäisiä.
Kalakummitoimintaan tarvittaisiin kipeästi lisävoimia, koska osa kummeista alkaa ikääntyä siinä määrin, ettei iskukyky ole enää entisellään. Siten eivät myöskään voimat tahdo riittää auttamaan nuoria kalastamaan, sekä nauttimaan luonnosta sitä tuhoamatta.

Vuonna 2005 perustetusta Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiiristä nykyiset kalakummit toivoisivat löytyvän nuorempia aktiiveja jatkamaan heidän työtään. Ensin alkuun luonnollisesti heidän rinnallaan, ja vanhojen siirtyessä pikku hiljaa sivummalle, jatkamaan saaduin opein tätä hienoa ja arvokasta toimintaa.

SVK (Suomen Vapaa-ajankalastajain keskusjärjestö) kouluttaa vuosittain nykyisiä kalakummeja, mutta myös uusia, sikäli kun ”uutta verta” löytyy. Toivottavasti löytyy koska muuten on vaarana, että hieno nuorten parissa tehty työ hiipuu ennen pitkää. Niin ei missään tapauksessa saisi päästä käymään.

Lopuksi haluan toivottaa Kalakummeille riemukkaita hetkiä nuorten ja kaikkien heitä tarvitsevien parissa.

Kalakummivastaavat/Etelä:


Kari Järvi
Katajamäentie 3
24260 Salo
0400 530 875
s-posti: kari.jarvi49(a)hotmail.com

Pohjoinen


Martti Svensberg
Kullaantie 1025
38600 Lavia
0400 725 485
Seura: Lännen Kalamiehet

Kaija Tanhuanpää
Merruspolku 9
27510 Eura
(02) 8650460
050 3566548
s-posti: tanhuanpaa.kaija(a)gmail.com
seura: Pyhäjärven Kalamiehet
© 2007 Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiiri ry