Tänään 29.5. nimipäivää viettävät Oiva, Oivi, Olivia, Orvar, Oliver ja Olivia
(SVK:n tiedotteita, tuloksia, raportteja, piirin tiedotteita ym. Päivitetty 27.05. -23 )
Toimikunnat:


KeskustelufoorumiKalastusvinkkejä Mynämäen Asemankoulun 3-4. luokan oppilailleAsemankoulun 3-4. luokan oppilaiden retki- ja kalastuspäivä jännittävien odotusten jälkeen toteutui Mynäjoen keväiseen rantaan. Kevät-tulva oli ohi ja kutukalojen nousun odotettiin innostavan oppilaat entistä innokkaammin onkimaan. Mutta kuinka mahtoikaan käydä?
Päivän suunnittelu aloitettiin jo vuoden 2010 lopulla. Idean isänä toimivat luokan opettaja Marjo Vanhanen ja 4. luokan oppilas Tuomas Kapuisen ukki Pentti Peura Raumalta. Monien yhteensattumien jälkeen saatiin tälle tapahtumalle valittua sopiva ajankohta 04.05.2011. Ajateltiin, että kevät on tuolloin pitkällä ja Mynäjoessa runsaasti kutemaan nousevaa kalaa.
Retki- ja kalastuspäivän asiantuntijoiksi Pentti Peuran lisäksi tulivat Juha Riihimäki Turusta ja kalakummi Martti Svensberg Porista. Nämä kolme asiantuntijaa edustavat samaa etujärjestöä SVK:ta (Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry).
Päivän aloitus


Aamulla, ennen joenrantaan lähtöä, luokassa kalakummi Martti Svensberg kertoi oppilaille oikein tavan pujotttaa mato koukkuun sekä painotetun ongen valmistuksen. Sellaisen saa näppärästi tehtyä esim. huoltoasemilla myytävään onkeen.


Kauan odotettu päivä aloitettiin lasten luokassa Mynämäen Asemankoulussa. Koululle luovutettiin vapaa-ajan kalastukseen liittyvää materiaalia: hyvin monenlaisia esitteitä ja julisteita.
Oppilaille esitettiin oikeanlaisen ongen valmistus ja näytettiin kuinka helposti esim. huoltoasemilla myytävistä ongista saadaan oikealla tavalla pyytäviä välineitä. Tarvitaan vain muutama pikku niksi ja homma toimii aivan uudella tavalla.
SVK:n kalakummi Martti Svensberg toimi onginnan asiantuntijana. Hän on kiertänyt pitkään mm. kouluissa kertomassa vapaa-ajan kalastuksen nikseistä nk. kalakummina. Tänään hänellä tuli täyteen sadas (100.) kerta kummintehtävässä opastaa, tällä kerralla Aseman koulussa. Kunnioitettavaa aktiivisuutta Martilta!
Oppilaat pääsivät hänen opastuksellaan tutustumaan mm. kilpaonginnan hienouksiin ja välineiden erinomaisen tarkkaan valintaan.
Kuinka Mynäjoen rannassa kävi!
Koulun luokassa tapahtuneen ”kuivaharjoittelun” jälkeen siirryttiin yhteiskuljetuksella Kustavintien varteen parkkipaikalle, josta oli lyhyt matka siirtyä kala-apajille Mynäjoen rantaan.


Luokanopettaja Marjo Vanhanen ja kalakummi Martti Svensberg neuvovat oppilaita varovaisuuteen joen rannalla.


Martti Svensberg ja Juha Riihimäki neuvovat oppilaille mm. oikean vapaotteen


Oppilaat varustautuivat asiaan kuuluvasti pelastusliiveihin ja kumisaappaisiin. Opastajat toivat kaiken muun tarvittavan ongista ja syöttimadoista alkaen.
Suuri pettymys oli kun keväinen ilma oli todella kylmä. Onneksi kaikki olivat pukeutuneet tuulen pitäviin asuihin. Kylmyys aiheutti, ikävä kyllä, myös kalan kaikkoamisen suojaisimpiin ja lämpimämpiin paikkoihin. Aivan kalattomaksi retki ei kuitenkaan jäänyt, sillä Tuomas ja Arttu saivat malliksi komeat särjet. Kookas hauki kävi välillä ilmoittamassa molskahduksellaan olemassa olostaan. Siinä kaikki, mitä kaloista saimme nauttia. Saalis oli vaatimaton, mutta retki ja päivä kokonaisuutena onnistunut.
Tyytyväinen mieli


Kalan malli saatiin. Vasemmalta Veikka, Tuomas ja saalis sekä Verneri.


Pikku nälkäkin tulee raikkaassa luonnossa. Niinpä välillä nautittiin koulun valmistamia herkullisia sämpylöitä ja mehua.


Retkeltä palatttiin puolen päivän jälkeen iloisin mielin koulun luokkaan. Oppilaat saivat jokainen innokkaasta osallistumisestaan sekä erinomaisen hyvästä käytöksestään Pentti Peuran hankkiman palkinnon kotiin vietäväksi.
Kalastuksen opastajatkin olivat varsin tyytyväiset päivän antiin. Kaikkien hyvä mieli tuli täytetyksi luokan opettajan Marjo Vanhasen kiitoksen ja tyytyväisyyden loppusanoissa. Retki- ja kalastuspäivä oli onnistunut täydellisesti.
Muillakin kouluilla on mahdollisuus tällaiseen tapahtumaan. Yhteys vain Pentti Peuraan, e-mail: pentti.peura(a)dnainternet.net.

Teksti ja kuvien tekstit, Pentti Peura


© 2007 Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiiri ry