Tänään 22.3. nimipäivää viettävät Vihtori, Viktor ja Viktoria
(SVK:n tiedotteita, tuloksia, raportteja, piirin tiedotteita ym. Päivitetty 10.03. -23 )
Toimikunnat:


KeskustelufoorumiNaisten perhokalastuskurssi 17.-18.5. Kynäsjoella

Huippulämpimän alkukevään jälkeinen kylmä jakso ei paljoa antanut odottaa kurssiviikonlopulta, vaan kuinkas sitten kävikään.
Säiden haltija käänsi perjantaina paremman puolensa ainakin kohti lounaista Suomea ja kurssi saatiin viedä läpi erinomaisen lämpimässä säässä.
Virallisesti kurssin ajankohta oli otsikossa mainittu, mutta innokkaimmat olivat saapuneen paikalle jo torstaina ja kaikki kurssilaiset olivat paikalla perjantai-iltana.
Kurssille ilmoittautui 14 naista, joista kolme joutui eri syiden takia peruuttamaan osanottonsa. Eräs vielä aivan ”kalkkiviivoilla” ja tieto hänen poisjäännistään tavoitti meidät vasta perjantaina.

Perjantai-ilta vietettiin jo tutuksi tulleella metodilla – vapaata ajan ”tappamista” -, mutta eräät olivat jo silloinkin opettelemassa Kari Lahden opastuksella heittämistä. Kuka yhden käden, kuka kahden käden vavoilla. Loppu kurssiväki vietti aikaa, kuka mitenkin. Osa grilliriihellä, osa jossain muualla.


Osa pukeutui kalastusta varten, osalla oli muuten riittävästi lämmintä päällä

Lauantaiaamu valkeni todella kauniina ja aamiaisen jälkeen siirryttiin tosi toimiin. Suurin osa halusi kalastaa Teuvon, Tuukan ja Timon ”vahtiessa” ettei mitään vahinkoja pääse sattumaan. Oma roolini oli tällä kerralla suurimmalta osin kuivalla maalla opastusta, tosin kerkisin itsekin hivenen kahlaamaan. Harmillisinta oli kai se, että osa kurssilaisista – kuten oppaistakin – oli jollain tavalla ”invalideja”, eli käsi-, selkä-, ja jalkavaivoja oli useammallakin paikalla olijalla.
Tunnelma oli kuitenkin leppoisa ja he jotka eivät jonkun vaivan takia viitsineet tai voineet kalastaa, saivat aikansa kulumaan rannan tuntumassa seuraten muiden temmeltämistä. Ensimmäinen kurssijakso kuluikin ensin nauttien lämpimästä säästä, myöhemmin jo varjopaikkojakin etsien.


Tunnelma kurssilla oli leppoisa

Lounaan jälkeen jatkettiin siitä, mihin oli sitä ennen jääty, mutta myös ottiperhoja syntyi Tuukan toimiessa sidonnan vetäjänä. Perhonsidonta jäi tällä kurssilla kuitenkin aika vähälle, koska lähes jokainen halusi saada heittonsa ”jengoilleen” ennen kesää.
Iltaseitsemäksi sovittu savusauna oli ajallaan lämmin – ettei miltei kuuma – ja siirryttiin ohjelman mukaiseen löylyherkutteluun. Jokiveden lämpötila ei ollut kovinkaan korkea (n. + 10 C), mutta siitä huolimatta kylmäpäisimmät kävivät joessa, jos ei nyt uimassa niin kuitenkin kastelemassa itsensä. Loppuilta meni taas grilliriihellä ja kukin osallistui illanviettoon, miten parhaaksi katsoi.
Heitonopettajamme Kari Lahti oli lauantaipäivän matkoilla, mutta palasi iltamyöhällä takaisin ja sunnuntaina saamani tiedon mukaan Kari oli opastanut muutamaa kurssilaista niin kauan kuin valoa vähänkin riitti. Eli ns. ”hämärähommiakin” tuli kurssin aikana tehdyksi.


Kurssilaisia joella

Sunnuntai valkeni lauantaitakin lämpimämpänä, tosin varhaisimmat kalastajat eivät vielä auringon lämmöstä päässeet nauttimaan.
Kun sunnuntain aamiainen oli syöty, jatkettiin hyväksi havaitun kaavan mukaan, eli heittoja vedessä, heittoja nurmella ja joitain solmujakin tuli sidottua. Myös erilaisia siimoja kurssilaisten omiin vapoihin testattiin ja tulipa myös ”luupin” tekeminen siiman päähän muutamille tutuksi.

Kahden käden vavalla heittäminen oli sunnuntain kiistatta halutuinta oppia. Siihen oli joillain oma syynsä ja asiaan oli järjestäjän toimesta myös varauduttu riittävällä määrällä ”kalustoa”.


"Pallokentän" vapateline oli käydä ajoittain pieneksi

Päivä sujui pääosin erittäin hikisissä merkeissä Ei siksi että kurssilaiset eivät olisi omaksuneet oppeja, vaan kuuman kelin takia. Jos aamulla olikin ollut hieman viileää ja rantaan oltiin tultu pitkin lahkein, ennen puolta päivää shortsien määrä lisääntyi merkittävästi ja kahluutakit sekä muutkin pitkähihaiset saivat ”kyytiä”.

Kurssi lopetettiin lounaaseen n. klo 14.00, mutta jo paljon sitä ennen kurssilaisten heittämistä oli todella mukava katsella. Ahneimmat tosin jatkoivat harjoituksia Lahden Karin opastuksella vielä siinäkin vaiheessa, kun ”kokosin” omia varusteitani ja leiriäni – auto/matkailuvaunu - kuljetuskuntoon.

Kurssin järjestämispaikkana oli Kynäsjoen Eräpalveluiden jo tutuksi käyneet ”nurkat”, eikä juurikaan mukavampaa paikkaa voisi ajatella kurssipaikaksi. Majoitus ja muut palvelut ovat erinomaisen riittävät, miltei privaattipooli kalastukseen, mukava grillipaikka ja lisäplussana makoisat savusaunan löylyt jotka isäntä Jari Vettenniemi tälläkin kerralla järjesti kurssilaisten iloksi.
Kaloja oli tankattu jokeen alkuviikolla ja nyt uskaltaa sanoa, että kunnon kaloja. Suurimmat ylös saadut/otetut reilusti yli kolmen kilon. Kaloja muuten saatiin tällä kurssilla melkoisia määriä, tosin pääosin yhden kurssilaisen toimesta, mutta eipä häntä paljoa muualla kuin joella näkynytkään. Mainittakoon, että pääosan kaloistaan hän laski takaisin, vaikka kurssilta ei kuitenkaan tuorettakaan kalaruokaa puuttunut. Graavikalaa oli tarjolla ”pitkin ja poikin”, mutta myös loimukalan makuun päästiin. Lisäksi kurssin menu oli tällä kerralla kalapainotteinen ja totutun maukas. Kaikkiaan siis erittäin ”kalaisa” kurssi.


Kala haavissa ja kalastaja tietenkin iloinen onnistuneesta suorituksesta


Vaan mitähän voisi mainita kurssista kokonaisuutena? Saamani palautteen mukaan kurssilaiset olivat tyytyväisiä saamiinsa oppeihin, vaikka ihan jokaiselta en erikseen asiaa kysynytkään. Syksyn kurssin päivämääräkin lyötiin jo lukkoon ja sille olisi muutama ilmoittautunut saman tien. Päätimme kuitenkin, tehdä kesän henkilökohtaiset kalareissut alta pois, ja palata syksyn kurssiasiaan heinäkuun loppupuolella. Sitä ennen kurssitellaan kuuden nyt osallistuneen kanssa heinäkuussa Inarijoella, mutta siitä kenties myöhemmin jossain muussa yhteydessä.

Kiitos kurssin ”majoitus- ja muonitusmestari” Jarille sekä Kari ”Lahu” Lahdelle, Teuvo Patroselle, Tuukka Degermanille ja Timo Marttilalle opastustoimista, mutta ennen kaikkea jokaiselle kurssilaiselle. Ilman osallistumistanne kurssia ei olisi tarvinnut järjestää.


Kuvassa kurssilaiset ja ohjaajat krssin päätyttyä

Kiitoksensa ansaitsevat siis Eija, Karoliina, Petra, Piia, Piia, Pirjo, Sari, Sirpa, Susanna, Tiina ja Tuija. Viikonloppunsa voisi viettää erittäin paljon huonomminkin, kuin mitä kanssanne vietetty kurssiviikonloppu.

Toivotankin kireitä siimoja kesän reissuillenne…ja toivottavasti tapaamme jälleen syyskuussa!


Ilkka Lehtinen
© 2007 Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiiri ry