Tänään 26.3. nimipäivää viettävät Manu, Immanuel, Manne, Immo ja Emanuel
(SVK:n tiedotteita, tuloksia, raportteja, piirin tiedotteita ym. Päivitetty 10.03. -23 )
Toimikunnat:


KeskustelufoorumiPM-pilkkikilpailut Säkylän Pyhäjärvellä 24.2 2008


Lähes lumettoman ja melko jäättömänkin talven kilpailulliseksi kohokohdaksi piirimme alueella, lienee noussut pilkinnän Piirinmestaruuskilpailut otsikon päivämäärällä.
Olin lupautunut huolehtimaan kilpailun punnituksesta ja vaimoni sai pestin ilmoittautumisten vastaanottajaksi, joten kurvasimme Loma-Säkylän pihaan jo aamuhämärissä. Paikalla oli muutama järjestelykoneistoon kuuluva henkilö, syöttien ja tarvikkeiden myyjät luonnollisesti, mutta melko nopeasti alkoivat saapua myös ensimmäiset kilpailijat kilpailukeskukseen, Loma-Säkylään. Kilpailun osallistujamäärä oli yhteensä 166 kilpailijaa yleisten, veteraanien ja nuorten sarjoissa. Melko kunnioitettava määrä kurjan sään uhmaajia.


Kärpäsen ja surviaisen toukkia myynnissä jo aamuvarhaisella.

Osallistujien saatua ilmoittautumismuodollisuutensa hoidetuksi ja kellon alkaessa lähetä aamuyhdeksää, oli havaittavissa selvää kilpailujännityksen kohoamista. Ainakin päätellen siitä, että pieniä ryhmiä alkoi kokoontua kilpailukeskuksen pihalle ja keskustelu kävi vilkkaana.
Yhdeksän aikoihin piirin puheenjohtaja toivotti kilpailijat tervetulleiksi ja hänen jälkeensä kilpailun johtaja Matti Ala-Juusela piti vankan ja jämerä-äänisen puhuttelun kilpailijoille, kertoen kilpailualueesta, säännöistä ja muustakin kilpailuun liittyvästä. Viimeiseksi määräsi vielä jokaiselle kilpailuun osallistuvalle ”naskalit kaulaan” ja toivotti kireitä siimoja. Klo 9.15 kalibroitiin kelloihin virallinen kilpailuaika, jonka jälkeen sallittiin siirtyminen jäälle. Kilpailu alkaisi klo 10.00 ja ennen sitä muutamat ehtivätkin siirtyä melko kauas järven jäällä. Kilpailuaikaa oli neljä tuntia, eli se päättyisi klo 14.00.


Kilpailun johtaja kertoo tiukkaan sävyyn kilpailun säännöistä.

Kello kymmenen jälkeen teimme noin tunnin ”tarkkailu”lenkin jäällä ja panin tuossa vaiheessa merkille, että aamulla alkanut räntäsade ei ainakaan ollut vähentynyt. Ehkä muuttunut vain hieman märemmäksi. Tuuli oli myös melkoisen navakkaa ja jälleen täytyy ihmetellä kilpailijoiden sitkeyttä. Tuossa vaiheessa en havainnut – en myöskään kuullut - vielä saadun kilpailukaloja, joksi oli määritetty ahven. Ainoastaan muutamia kiiskejä, jotka vaimoni - kysyttyään kaloja saaneilta luvan – keräsi kotiin tuomisiksi kalaliemen raaka-aineiksi. Suurin osa kilpailijoista istui sitkeästi selkä tuuleen, vaikka myös joitain vähän väliä paikkaansa vaihtavia kilpailijoita havaitsimme. Erittäin kehno sää ei varmaankaan houkutellut liikoihin kulkemisiin, vaikka näyttikin siltä, että ahvenen syönti ei ollut ehkä ihan kiihkeimmillään. Aamuinen räntäsade muuttui kilpailun kestäessä vielä vesisateeksi, joten kestämistä, sinnikkyyttä ja hyviä varusteita osallistujilta vaadittiin.


Sitkeästi eräät kilpailijat istuivat paikallaan räntä- ja vesisateesta huolimatta.

Ensimmäiset läpimäräksi kastuneet kilpailijat antoivat periksi pian puolen päivän jälkeen ja toivat saaliinsa punnitukseen. Ennen kilpailuajan päättymistä joukko jäällä harveni verkkaisen tasaiseen tahtiin, mutta varsinainen ruuhka punnituksessa alkoi hivenen yli klo 14. jolloin kilpailuaika oli päättynyt. Järvi oli antanut saalista oli melko vaihtelevasti Kalattomia oli jonkin verran ja suurimmalla osalla kilpailijoista saalis jäi alle kahden kilon. Parhaimmat ahvenpaikat tietäneet, tai sattumalta parvia löytäneet, olivat saaneet kilokaupalla saalista ja yleisen sarjan voittajan kassissa oli hivenen alle kymmenen kiloa kilpailukaloja. Melko kunnioitettava saavutus neljän tunnin aikana ja etenkin siinä säässä. Myös joitain siikoja kuulin nousseen jääkannen paremmalle puolelle, mutta niitä ei luonnollisestikaan tarvinnut tuoda punnittavaksi.

Punnituksen päätyttyä tunnelma oli jonkin aikaa selvästi jännittyneen odottava. Järjestelykoneisto sai kuitenkin kohtalaisen nopeasti kilpailukortit oikeaan järjestykseen ja eri sarjojen parhaita päästiin palkitsemaan noin kello viidentoista aikoihin. Mainittakoon kuriositeettina, että tässä vaiheessa myös Aurinko käväisi kurkistamassa kilpailija- ja palkintojenjakoväkeä, mutta olisi mielestäni ihan hyvin voinut tehdä sen muutamaa tuntia aikaisemminkin.

Kilpailu oli myös karsinta vuoden 2009 pilkkimaajoukkueeseen, vaikka varsinaista karsintaa ei syntynytkään. Paikkoja olisi ollut jaossa 23, mutta vain 10 henkilöä valittiin harkitsemaan lähtöään loppukilpailuun. Nuoria pääsee edustamaan Markus Karvonen Uudenkaupungin Kalaveikoista. Miesten sarjaa edustavat Pekka Kuusinen, Jouni Jantunen. Petri Luoma-Keturi, Timo Kinnunen, Jari Multanen ja Simo Maksimainen, kaikki Onki-86:sta. Miesveteraaneja päsevät edustamaan Harri Hietakangas ja Olavi Palosaari Onki-86:sta sekä Seppo Siltala Kiskon Kalakerhosta

Kilpailut sujuivat erittäin kurjasta säästä huolimatta hyvin, lukuun ottamatta eräälle äidille sekä hävinneen kilpailijan veljelle, huolta ja hätää aiheuttanutta episodia. Perheen nuori tytär oli lähtenyt jäältä tarkoituksenaan tulla kilpailukeskukseen, mutta oli erehtynyt kulkemaan Kalikan suuntaan, ohi Loma-Säkylän rakennusten. Onneksi eräs veteraanisarjan kilpailija oli huomannut eksyneen melkoisen matkan päässä kilpailukeskuksesta ja opastanut sekä auttanut – mm. tytön kairaa kantaen - nuorta kilpailijaa takaisin oikeaan suuntaan. Tytön äiti oli viimein myös osannut lähteä kadonneen suuntaan ja ennen pitkää he löysivätkin toisensa. Äidin hätää katsellessa me sivullisetkin aloimme jo hermostua, mutta onneksi välikohtaus päättyi hyvin. Haluankin erityisesti kiittää avuliasta veteraanikilpailijaa, joka asetti tytön turvallisuuden oman kilpailusijoituksensa edelle. Hatunnoston arvoinen suoritus ja esimerkillistä toimintaa.

Omalta kohdaltamme järjestelykoneistoon osallistuminen oli uusi, mutta samalla kiintoisa kokemus. Saattaa olla, että olemme kilpailijoiden tavattavissa vielä toisenkin kerran, mahdollisesti taas vaikka vaa’an vartijoina. Tai ehkä ilmoittaudummekin johonkin kilpailuun. Aika näyttäköön.

Ilkka Lehtinen
piirin tiedottaja

Kilpailupäivän kuvasatoa

Kuvat: Ilkka Lehtinen


Ilmoittautujia odotellaan iloisina.Ensimmäisiä kilpailijoita tulossa ilmoittautumaan.Odotusta ennen kilpailun alkua.Pieniä ryhmiä syntyi ennen jäälle pääsyä.Kilpailijat kuuntelevat kilpailunjohtajan puhetta.Hetkeä ennen kilpailun alkua.Kilpailijoita melkoisena ryhmänä Pyhäjärven jäällä.Nuori kilpailija keskittyneenä.

© 2007 Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiiri ry